Over dierfysiotherapie

Wat is dierfysiotherapie? 
Dierfysiotherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit en het welzijn van dieren. Net zoals mensen kunnen dieren klachten krijgen aan hun spieren, gewrichten of het zenuwstelsel. Dit kan bijvoorbeeld komen door een blessure, ouderdom of na een operatie. Met fysiotherapeutische behandelingen ondersteunen we het zelfherstellend vermogen van het lichaam en kunnen we dieren helpen om weer vrij te bewegen. Ook kan dierfysiotherapie preventief worden ingezet, bijvoorbeeld door een periodieke check-up. Zo kun je voorkomen dat kleine klachten uiteindelijk uitlopen op een langdurige blessure.
Wanneer dierfysiotherapie? 
Dierfysiotherapie kan bij veel soorten lichamelijke klachten worden ingezet om te ondersteunen in het herstel. Redenen om een dierenfysiotherapeut in te schakelen zijn: 
* op verwijzing van dierenarts
* preventieve check-up
* kreupelheid 
* ouderdom
* revalidatie na operatie
Twijfelt u of dierfysiotherapie iets kan betekenen voor uw dier? Neem gerust contact op om te overleggen, ik denk graag met u mee over de best mogelijke zorg voor uw dier.
Hoe ziet een dierfysiotherapeutisch onderzoek eruit? 
De afspraak vindt plaats aan huis of op stal. Voorafgaand aan de afspraak wordt een vragenlijst toegestuurd om alvast een beter beeld van de klacht of de hulpvraag te krijgen. Deze wordt tijdens de eerste afspraak verder besproken. Indien er al aanvullende onderzoeken zijn gedaan door een dierenarts, is het prettig om beeldvorming en of uitslagen hiervan ook bij de hand te hebben.
Daarna vindt er een inspectie plaats van het dier, in stand en in beweging. Met mijn handen palpeer ik het dier af op zoek naar eventueel pijnlijke plekken, zwelling en warmte, ook voel ik alle spieren na. De gewrichten van de wervelkolom en de ledematen worden onderzocht op beweeglijkheid. Al deze onderzoekstechnieken zijn belangrijk om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klacht en van de algemene conditie van het dier.
Op basis van de bevindingen vorm ik een fysiotherapeutische diagnose en bespreken we de behandelmogelijkheden en de verwachtingen. Het aantal behandelingen en de soort therapie die wordt gebruikt, is afhankelijk van de klachten van het dier. Soms is het nodig om het dier eerst nog door een dierenarts te laten onderzoeken. In dat geval maak ik een verslag en stuur ik deze mee. 

Bent u geïnteresseerd en wilt u een afspraak inplannen? Klik dan op de onderstaande knop.

aangesloten bij nvfd

Gerelateerd

Back to Top